Hem


Motioner till DK årsmöte

De här motionerna har inkommit till standardrådets/Domarkommitténs årsmöte. Maila gärna synpunkter till uppfödarrepresentanterna cathjoh3@gmail.com eller godisgrisen.gj@gmail.com årsmötet är 202210-01/Uppfödarrepresentanterna Catharina Johansson och Gisela Jansson


NM resultat

Nu finns NM resultat tillgängligt under utställningsresultat.


Några nyheter

Årets listan har uppdaterats och hittas som vanlig här.
Ny annons till utställning i Sundbyberg 221029: Kommande utställningar

SMFs specialsektion RAS har lagts vilande
Då flera i RAS styrelse av olika anledningar behöver avsäga sig sina uppdrag och specialsektionen inte längre har en fulltalig styrelse har RAS nu lagts vilande i avvaktan på SMFs årsstämma 2023 där upplösande kan ske enligt SMFs stadgar.


Regelverk uppdaterat

Uppdatering av regelverk gällande möjlighet att ställa ut både i Pet Class U och Pet class/ras under annan delägare. Regelverket hittar ni här: Stadgar och regler


Bilder på vinnarna från SM 2022

Nu är bilderna på vinnarna från årets SM publicerade, se dem här. Saknar du någon bild eller om något är fel, kontakta webmaster@svenskamarsvinsforeningen.se


Betala medlemsavgift via Swish

Från och med idag (1/5-22) finns äntligen möjligheten att betala medlemsavgiften via Swish. Läs mer här: Bli medlem


Rysslands agerande mot Ukraina, samt Belarus inblandning i detta, är något som Svenska Marsvinsföreningen vill ta avstånd ifrån. Därför har beslut tagits om marsvinsrelaterade sanktioner.

Svenska Marsvinsföreningen (SMF) har som så många andra föreningar tagit ståndpunkt mot Rysslands (RU) och med automatik även Belarus (BY) aggression mot Ukraina. Vi ser det viktigt att alla våra medlemmar följer föreningen i frågan men önskar någon medlem att agera mot föreningen erbjuds denna medlem att lämna föreningen och få sin medlemsavgift återbetalad.

Föreningens ståndpunkt mot Ryssland och Belarus innebär tills vidare:

Gällande utställning och bedömning:
• Inga domare från RU eller BY tillåts att döma vid SMFs utställningar.
• Inga av SMF utbildade och godkända domare tillåts döma i RU eller BY.
• Inga av SMFs medlemmar tillåts att ställa ut på utställningar i RU eller BY.
• Inga av SMFs medlemmar tillåts att på någon utställning döma djur ägda av medborgare i RU eller BY.
• Inga av SMFs medlemmar tillåts att ställa ut på utställningar dömda av domare från RU eller BY.

Gällande registreringar:
• Inga djur från RU eller BY (oavsett om de kommer från 3:e land) tillåts att registreras i SMFs stambok.
• Inga kullar födda där minst en förälder kommer från RU eller BY och är oregistrerad i SMF tillåts att registreras i SMFs stambok. Kullar efter redan registrerade djur berörs ej.
• Inga svenska uppfödare tillåts exportera djur som uppenbart kommer att föras vidare till RU eller BY.

Undertecknat SMFs Riksstyrelse och Domarkommitténs styrelseVi på Svenska Marsvinsföreningens (SMF) uppfödare- och marsvinsförmedling hoppas att vi kan hjälpa er därute att hitta era framtida marsvin.

Vi vill uppmärksamma er på annonseringsmöjligheterna på vår hemsida http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/

Skulle ni ha frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta vår uppfödare- och marsvinsförmedling via mejl som finns i länken: http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/uppfodare-och-marsvinsformedling/

Är du intresserad av att kika på vår uppfödarlista där du kan se vilka som är registrerade uppfödare, vart dom finns samt läsa vilka raser de föder upp hittar du dem här: http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/uppfodare/hitta-uppfodare/

Hittar du inte det du söker är du alltid välkommen att kontakta marsvinsförmedlingen för hjälp. Vi finns här för alla marsvinsintresserade!

Goda hälsningar från SMF:s uppfödare- och marsvinsförmedlare Kristina och Helena


Vad krävs för godkänt & registrerat uppfödarnamn i SMF?

Minst två olika uppfödargrupper (fyra olika marsvin) skall ställas ut i den officiella sektionen uppfödargrupp för två olika domare.
Uppfödargrupp enligt regelverket:

  • Raser och färg/teckningsvarianter som är upptagna eller på dispens i Svensk Marsvinsstandard samt raser och färger/teckningsvarianter som är upptagna i Guidestandard kan ställas ut i denna sektion.
  • Varje grupp ska innehålla 2–4 marsvin av samma ras (för korthår gäller även samma färg och teckning).

Minst fyra olika egenuppfödda djur skall ställas ut inom de officiella sektionerna, junior, ungdjur/vuxen eller guidestandard utan att de diskvalificeras. Minst två olika domare ska ha bedömt djuren.
Minst två av de fyra marsvinen måste vara över fem månader vid bedömningstillfället.
Bedömningen kan antingen göras vid SMF:s officiella utställningar eller så kan bedömningen som krävs göras av godkända domare vid enskilt bedömningstillfälle efter överenskommelse med uppfödarregistratorn.
Samtliga delägare skall genomgå och få godkänt resultat på SMF:s kunskapstest.

Mer info finns här: http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/uppfodare/registrera-uppfodarnamn/
Fullständiga regler för uppfödarnamnsregistrering hittar du i regelverket som också finns här på vår hemsida: http://www.svenskamarsvinsforeningen.se/foreningen/stadgar-och-regler/


Gratis medlemskap för ny medlem som köper marsvin från registrerad uppfödare

På SMF:s årsstämma 2021 fick förslaget om gratis medlemskap för personer, som har köpt marsvin av registrerad uppfödare, bifall.

Detta är ett pilottest med våra SMF-registrerande uppfödare där en utvärdering sker i början av 2022 för att besluta om detta är något att fortsätta med eller inte.

För dig som uppfödare betyder det att du får erbjuda dina köpare, som ännu inte är medlemmar i SMF, gratis medlemskap för 2021. Mer info har ni fått via mail.

För dig som har köpt/köper marsvin av en registrerad uppfödare under 2021, betyder detta alltså att du får möjligheten att bli medlem i SMF helt gratis. Detta gäller även i efterhand för köp från 1/1-2021. Din uppfödare hjälper dig att starta ditt medlemskap, genom att skicka dina uppgifter till medlemsregistratorn.
Och du betalar själv in medlemsavgiften för 2022.

För frågor om medlemskapet eller andra frågor kontakta: medlem@svenskamarsvinsforeningen.se


SMF finns nu på Instagram

Besök oss gärna:
https://www.instagram.com/svenskamarsvinsforeningen/


Hjälp oss att bli bättre

Hej alla 🙂

För att kunna förbättra och utveckla SMF-Svenska Marsvinsföreningen framöver skulle vi gärna få in åsikter och funderingar oavsett om ni är medlem eller inte.
Alla får delta och det krävs ingen inloggning heller.
Undersökningen är uppdelat. Välj därför den undersökningsgruppen som du själv tillhör (medlem / inte medlem). Vi hoppas på att många deltar och hjälpar oss att bli bättre framöver 🙂
Här hittar ni undersökningen: Klick


Uppfödare- och Marsvinsförmedling

Vi har på SMF:s hemsida och facebooksida sökt efter intresserade som vill hjälpa till som uppfödare- och marsvinsförmedlare och har nu funnit två personer lämpliga för uppdraget.
De kommer tillsammans att utgöra SMF:s uppfödare- och marsvinsförmedling.
Vi välkomnar Helena Pettersson & Kristina Lundberg! Du som söker marsvin kontakta gärna uppfödare- och marsvinsförmedlaren i ditt område. Läs mer här >> Klick


SMF på Youtube

Nu finns Svenska Marsvinsföreningen också på Youtube 🙂
Marsvin/Info rubriken har fått några filmer om kloklippning och burstädning inlagda.
Fler filmer är planerat och kommer så småningom.

Har ni förslag på filmer, så hör gärna av er till mig. Jenny


Föreningen

Svenska Marsvinsföreningen, ofta förkortad SMF, är en förening för alla som är intresserade av marsvin. Föreningen bildades 1983 av ett antal entusiaster främst för att man ville utveckla aveln med rasrena marsvin. Ett annat av föreningens mål är att sprida kunskap om marsvin och deras skötsel.

Läs mer: Föreningen


Bli medlem

Funderar du på att bli medlem i SMF? Medlemsskap kostar 300 kr för ett helt år (jan-dec) eller 175 kr för ett halvår (jul-dec, endast nya medl.). Som medlem får du tillgång till all vår verksamhet.

Läs mer: Bli medlem