Hur mycket grönsaker?

En så här stor bit paprika (eller ungefär som en tändsticksask) täcker hela dagsbehovet av C-vitamin för ett vuxet marsvin. Försök gärna att variera grönsakerna, det är också viktigt eftersom olika sorter innehåller andra vitaminer och nutrienter. Dräktiga och digivande honor bör få minst tre gånger det normala dagsbehovet av C-vitamin.

Har du provat dessa?

Kål i alla dess former innehåller en bra mängd C-vitamin i förhållande till serveringsmängd: vitkål, rödkål, spetskål (finns som både röd och vit), grönkål, fänkål, brysselkål. Missa inte heller den oförtjänt anonyma kålrabbin, serveras enklast oskalad och uppskivad.

Broccoli brukar vara populärt och innehåller dessutom extra mycket folsyra för honor i fertil ålder. Skär inte bort stammen, den tycker de ofta är godast av allt.

Bladgrönt som persilja, babyspenat och mangold innehåller massor av C-vitamin men ska inte ges i överdrivna mängder (håll dig till ett par gånger i veckan) eftersom det även har höga halter oxalsyra som kan öka kalciumutfällningen i urinvägarna.

Grönsaker som INTE innehåller tillräckligt med C-vitamin i förhållande till lämplig serveringsmängd, men ändå kan varieras med:

Morot är billigt, omtyckt och proppat med A-vitamin som är viktigt för ögon och slemhinnor. Men ett marsvin måste äta två stora morötter för att få i sig dagsbehovet av C-vitamin, vilket förstås hade varit alldeles för mättande. Ge bara en gång om dagen och se till att den andra givan då har högre innehåll.

Färsk majs är nyttigt, aptitstimulerande att pyssla med (ta inte bort blasten!) och innehåller mycket folsyra – men tyvärr inte så mycket C-vitamin. Anpassa efter de andra grönsakerna du ger.

Grönsaker som varken innehåller tillräckligt med C-vitamin eller någon annan nutrient:

Gurka är i princip bara vatten och ska ges som godis, när det är varmt eller marsvinet dricker dåligt.

Sallad, samtliga sorter, samma som med gurka. Bör inte ens räknas som grönsak i det här sammanhanget.

! Ge inte C-vitamin ur någon annan förpackning än naturens egen. Inga droppar i vattnet, brustabletter eller askorbinsyra. Då kan du pga varierande nedbrytning och upptag aldrig vara säker på att marsvinet får i sig det. Dessutom kan dessa beredningsformer vara skadliga för njurarna på olika sätt.

! Tänk på att grönsaker inte ska fylla någon stor plats i ett marsvins liv. Vi ger egentligen bara våra domesticerade marsvin det eftersom de inte äter färskt gräs dygnet runt, året om, som sina vilda släktingar. Därför får de inte i sig tillräckligt med C-vitamin. Ger man konsekvent för stora mängder eller fel sorts grönsaker så kommer man förr eller senare att få problem med fetma, övervuxna tänder och trasiga matsmältningssystem. Grönsaker är inte foder och ska inte mätta. HÖ är ditt marsvins foder. Det ska serveras i överdåd och av bästa kvalitet.

Läs mer här om betydelsen av hö: Klick