Vilket schampo ska jag använda till mitt marsvin?

Först och främst finns det många produkter som lämpar sig till olika djurarter, så begränsa er inte till ”Gnagarschampo” eller liknande. Det enda man måste tänka på är att marsvin inte har samma pH-värde på huden som t.ex. katter, eller människor för den delen. Kanske låter det milt och bra med babyschampo eller barntvål, men då lurar man sig själv. Bäst anpassat för marsvin är faktiskt hundschampon.

Vardag: Bra allroundschampon som är sulfatfria* och snälla mot marsvinets hud.
Mjäll: Duoxo Seb Hela serien från Duoxo är fantastiskt bra och välgjord. Här som både schampo och vårdade emulsion som riktar in sig på mjäll. Finns också som spot-on behandling.


Phytosphingosine som alla Duoxos produkter innehåller är ett kroppseget ämne som i en mängd studier har visat sig fungera antibakteriellt och antiinflammatoriskt på huden, både människors och marsvins. Läs mer här: Klick


Spordödande:
SporalD
Fungoral
Duoxo Pyo Pads
Imaverol vet. (receptbelagd)Här är det förstås den fruktade ringormen man vill förekomma. Före- och efter utställning kan man bada sina marsvin med t.ex. SporalD som är riktigt trevlig mot päls och hud och luktar gott, medan den mer uttorkade Fungoral är lättillgänglig på närmaste apotek. Här kan man också tipsa om Duoxo Pyo Pads som innehåller svampdödande climbazol samt Imaverol som kommer åt överallt – runt ögon, nosar och i/på öronen.

Observera att detta är FÖREBYGGANDE, inte tillräckligt som BEHANDLING. Kontakta därför alltid din veterinär för att få rätt behandling vid misstanke om ringorm.
Lika viktigt är att använda spordödande medel (som Anistel eller Virkon) på transporter, utställningsplattor och annat som varit med utanför hemmet, samt att tvätta all till utställningen medhavd textil i minst 60 grader.
Mer information om ringorm hittar du här: Klick
Däremot för att minska risken att nyinflyttade marsvin bär med sig ringormsporer, eller att man får med sig ringormsporer hem från utställning är det bra att behandla förebyggande. T.ex. enstaka Imaverolbad (som även används i behandling av ringorm) eller med annat spordödande schampo kan minska risken att övriga marsvin i hemmet drabbas av ringorm.

* Vad är sulfater? En av de absolut vanligaste ingredienserna i rengörande produkter (shampo, duschkrämer och tvål) är sulfater. Benämns ofta som SLS (sodium lauryl sulfate) och SLES (sodium laureth sulfate). Oftast kommer det direkt efter vatten i ingredienslistan. Sulfater är ett billigt ämne som löser upp fett, smuts och silikon och som gör att shampot löddrar. Vi människor använder många hårvårdsprodukter som silikoner och mineralolja i sprayer, mousser m.m. och de ingredienserna är inte vattenlösliga. Därför behövs ibland ett sulfatschampo som kan lösa upp dem. Marsvin behöver det dock knappast. Sulfater är nämligen även uttorkande och irriterande för hud och hårbotten. Det gör ingen skillnad på smuts och överflödigt fett mot behövligt fett. Sulfaterna tränger istället in i hårstråets sprickor och torkar ut inifrån. Det tar också bort allt välbehövligt fett från hårbotten.