Ställa ut i rasklass

I rasklass kan du få ditt marsvin bedömt efter Svensk marsvinsstandard. Standarden beskriver hur man vill att det ideala marsvinet i varje ras ska se ut. Domaren bedömer sådana saker som färg, kropp, ögon, öron, teckning och päls, beroende på vilken ras det är.

För att kunna ställa ut i någon av rasklasserna måste marsvinet vara registrerat i Sverige eller något annat nordiskt land.

Rasklassen består av en juniorsektion för rasdjur under fem månader och en ungdjur/vuxna (senior) sektion för rasdjur över fem månader. På utställningen delas sedan varje sektion in i de olika raserna. Mot slutet av utställningsdagen möts de högst placerade marsvinen i varje ras i en juniorfinal och en seniorfinal. Man tävlar också om certifikat. Om ett marsvin fått tre certifikat kan det få titeln Svensk Champion.

Utöver de vanliga rasklasserna finns dock ytterligare några sektioner som också är rasklasser på så sätt att marsvinen måste vara rasrena och registrerade. Varje sektion har sin egen final och delvis egna regler. Klippt långhår är en egen sektion för långhår som klippts, då de i den vanliga rasklassen måste vara oklippta.

Förberedelser för rasklass

Man förbereder de olika hårlagen på olika sätt. Det är svårt att helt lyckas de första gångerna som rasdjursutställare, men man lär sig något nytt varje gång. För alla raser är det självklart viktigt att djuret är rent, välskött, har klippta klor och är hanterat och vant vid människor. Att ha ställt ut i petclass är ofta en bra grund för att bli en duktig rasdjursutställare.

Korthår: Korthår ska ha en jämn, mjuk och kort päls. För att uppnå det brukar det krävas att pälsen trimmas, vilket innebär att man plockar bort alla grova och långa täckhår. Det är inte helt lätt att få till det bra. Be helst någon van att visa dig. Man badar i regel marsvinet en eller några dagar innan utställningen för att pälsen ska vara mjuk och blank.

Strävhår: För raser som ska ha en sträv päls är det bättre att bada lite längre tid i förväg och gärna med ett strävhårsshampo. Skinny kan ofta badas ganska tätt inpå utställningen så att de är mjuka och smidiga i huden på utställingsdagen. Teddy och rex kan behöva viss trimning, medan abessinier förmodligen är den ras som kräver minst förberedelser. De flesta Teddy- och rexutställare använder en liten karda för att fluffa till pälsen med. Observera att teddy och rex borstas bakifrån och framåt.

Långhår: Långhår som skall ställas ut i rasklass måste rullas från ca 3 månaders ålder. Detta innebär att man viker in den långa pälsen i ett paket gjort av balsaträ och plastat papper. Det är inte lätt att göra på rätt sätt och om man är intresserad av att ställa ut långhår i rasklass bör man be en erfaren utställare att visa hur man gör. Långhår måste badas regelbundet men ska helst inte badas allt för nära inpå utställningen.

Det allra bästa tipset är ändå att prata med din uppfödare för att lära dig mer om utställningsförberedelser av just din ras.