Vad är kligröt?

Kligröt är bara kli blandat med kallt vatten. Eftersom kli är så fjäderlätt och flygigt gör man så för att få en mer ätbar konsistens för marsvinet. Kli sväller inte i vatten som t.ex. gryn gör, så det är inte en ”gröt” på det sättet.

VAD ÄR KLI?
Kli är de grovmalda skalen från sädeskorn och består till stor del av cellulosa, det man även kallar kostfiber. Kruskakli är sorten som brukar föredras gällande allsidighet och smak.

VAD GÖR KLI?
Kostfiber går osmält genom mag-tarmsystemet och drar till sig vätska genom tarmväggarna, vilket ökar tarmrörelserna (peristaltiken) . Kostfiber kan inte nyttjas för att bilda energi, eftersom matsmältningen inte klarar att bryta loss glukos ur cellulosa. Ibland tipsas det om kligröt för att få upp ett marsvin i vikt, men det kan det alltså inte göra. Dock är man kanske inte alltid fel ute, för ett marsvin med försämrad aptit kan bli hjälpt av att få fart på tarmarna. När tarmrörelserna är nedsatt mår marsvin nämligen illa och vill inte äta, eller så blir de mätt för snabbt.

NÄR GER MAN MARSVIN KLIGRÖT?
Det kan man göra när man vill, från ett par gånger i veckan till mer sporadiskt. Men framförallt är kligröt fantastiskt bra att ge när marsvinet riskerar tarmvred (ileus) eller förstoppning, något som tyvärr inte är ovanligt efter t.ex. en operation eller längre stillasittade.
Marsvins matsmältningssystem är extremt känsliga för avbrott. Reser man långt eller är på utställning en hel dag kanske marsvinet sitter i en transport med begränsad rörlighet i många timmar, då kan man ha med sig kruskakli i en liten plastpåse och bara tillsätta vatten.VAD TYCKER MARSVINEN?
De flesta marsvin älskar kligröt, men precis som hos människor har det viss betydelse när i livet man introduceras för nya smaker. Har man ett marsvin som vägrar ge kligröt en chans finns det flera olika sätt att piffa till den på – riva ner morot, smula i persilja, blanda med nyponsoppa eller någon fruktjuice istället för vatten…man får prova sig fram.


Bilder ovan: Kligröt med iblandade havregryn samt bladpersilja.
Bild nedan: Kligröt med havregryn iblandat samt färsk vitkål som kvällsgrönsaker.