Marsvin/Info

Marsvin som husdjur

Marsvin är trevliga husdjur, men precis som alla andra djur så kräver de rätt skötsel för att må bra. Oavsett vilket djur man funderar på att skaffa så måste man alltid i förväg tänka över om man har plats och ekonomi för att ge djuret ett gott liv. Lika viktigt är också att fundera över vilket djurslag som egentligen passar bäst för just dig och din familj. Här hittar du information om marsvin och hur de ska skötas. Förhoppningsvis kan du också finna svaret på om marsvin är rätt husdjur för dig.

Att ha marsvin

Marsvin är sociala och pratglada djur som lever i grupp. De blir ungefär 5-8 år gamla och väger som fullvuxna runt 1000 gram. Något av det absolut viktigaste för att de ska må bra och bli trevliga och harmoniska husdjur är att de få bo tillsammans med ett eller flera andra marsvin. 

Precis som med alla djur så blir marsvin vad man gör dem till. De kan bli väldigt tama och roliga djur som kommer springande när du lockar på dem och gärna ligger och myser med dig, om de får chansen. Ett rykte som förföljer marsvinen är att de är tråkiga burdjur som inte gör speciellt mycket, vilket också är sant om de inte sköts på rätt sätt. Om man låter marsvin leva ensamma i en liten bur utan så mycket mer inredning än en matskål, kanske i ett tillstängt rum utan mer kontakt med människor än den stund på dagen då det kommer mat. Då blir de marsvinen såklart inga ”roliga” djur. Å andra sidan, marsvin som bor i en mer stimulerande miljö, i ett rum i huset där de ofta får kontakt med människor, som får komma ut på golvet lite då och då och springa, som får vara med i tv-soffan om kvällarna o.s.v. De marsvinen blir också kontaktsökande och underhållande husdjur.

En annan vanlig uppfattning är att marsvin är barndjur. Visst har marsvin har ett milt temperament och fungerar bra ihop med barn. De försvarar sig inte genom att sparkas och bitas och är oftast lugna i famnen. Men det finns också gott om bevis på att människor i alla åldrar kan finna stor glädje i de små djuren. Överhuvudtaget är det viktigt att det alltid finns en vuxen som har ansvar och intresse för marsvinen. De måste få samma skötsel, även om barnen tröttnar.


Mer inom Marsvin/Info