Hornhinneskador

Hornhinnan den yttersta hinnan i ögat, dess viktigaste uppgift är att skydda från smuts, skräp, skador och beröring mot ögat. Utöver hornhinnan är också ögonlocken ett bra skydd med reflex för att skydda ögat. Trots dessa skydd är hornhinneskador väldigt vanliga på marsvin.

Skador beror ofta på att smuts som spån eller hö har tagit sig in i ögat och skaver mot hornhinnan. Marsvin älskar att sitta inuti en stor höhög och äta, vilket ger största delen av skador. Skador kan också uppstå från burkompisar eller annan inredning.

Symtom
Vid skador på hornhinnan kan den se grumlig och grå/vit ut. Även runt ögat kan det bli en svullnad. Andra symtom är att marsvinet kniper med ögat eller att ögat kan vara rött och irriterat. Om det finns en synlig djupare skada på hornhinnan, så kontakta vetrinären direkt!

Rengöring
Om marsvinet har en grumlig grå/vit hornhinna eller annan svullnad kring ögat är det första man bör göra att rengöra.
Ser man själva anledningen till irritationen som exempelvis ett höstrå eller annat främmande föremål, pilla försiktigt bort detta. Spola sedan med koksaltlösning (koka upp 1dl vatten och blanda i 1 krm salt. och förvara det som blir kvar i en ren behållare i kylskåp, dock max ett dygn). Spola med koksaltlösningen flertalet gånger för att säkerställa att alla främmande föremål är borta även innanför ögonlocken. Upprepa vid behov.

Receptfria läkemedel
Vid vanliga mildare skador vill man därefter förhindra att bakterier får fäste. Noviform är en receptfri gul salva som fungerar ypperligt i de flesta fall. Vanlig dosering är morgon och kväll i en vecka. Efter två–tre dagar ska det synas en klar förbättring. Ögat kan ofta se värre ut just innan det vänder och blir bättre. De flesta hornhinneskador blir bra av denna behandling. Ha lite is i magen! Hornhinnan har en bra läkförmåga.

Skulle skadan bli värre eller inte bli bra trots dessa råd så kontakta veterinär för bedömning samt medicinering.