Ras i rampljuset

Denna gång presenterar vi och tittar lite närmare på self golden – marsvinet med den gyllene färgen. Golden finns i två olika ögonfärger: Self PE Golden, med röda ögon (PE = pinkeyed), och Self DE Golden, med mörka ögon (DE = darkeyed). Här är några exempel på hur Self Golden kan se ut.


Foto Josefina Ömar-Thorinsson och Johan Lenkel

Färgen hos en Golden ska vara djupt glödigt rödbrun likt färgen hos en mustig nyponsoppa utan att den upplevs som blek eller övergår i gult. Färgen ska gå ända in till hårbotten. Öron och trampdynor ska vara rosa eller golden. På DE Golden tillåts svag pigmentering.

Färgens nyans, jämnhet och kroppsformen är det mest rastypiska hos en self, och för att en self ska kunna anses vara av god kvalitet ska dessa attribut hålla hög kvalitet. Läs standarden här.


Foto Johan Lenkel

Uppfödare

Det finns en del som föder upp både Self PE Golden och Self DE Golden men den rödögda varianten är vanligast. Här är några uppfödare som har Golden:

Muffes
Mazettis
Bertilstorps
Aquinnahz
Polka Pig’s
Shoreline’s
Maro’s

Här hittar du kontaktuppgifter och var uppfödarna finns.

Mer om Self Golden


MarsvinsMagazinet nummer 2/2023 har rastema Self Golden med bilder och intressanta artiklar om rasen. För att kunna läsa MarsvinsMagazinet behöver du bli medlem om du inte redan är det.