Att skaffa marsvin

Marsvin kan man skaffa från uppfödare och omplaceringshem. Uppfödare och seriösa omplaceringshem kan visa sig ovärderliga både under den första tiden och för resten av marsvinens liv om någonting skulle hända eller när frågor dyker upp. Hos många uppfödare kan du också få träffa föräldradjuren. Du hittar SMF godkända uppfödare här.

Hanar eller honor?

Om man bara vill ha två marsvin till sällskap spelar det ingen större roll vilket kön man väljer. Hanar är möjligen lite mer framåt och av naturen nyfiknare än honorna, även om honor också kan vara väldigt framåt och nyfikna av sig. Hanar är dock svårare att hålla i flock om fler än två. Det innebär att om man vill ha fler hanar än två är det bättre att skaffa ytterligare ett par i en egen bur, istället för att försöka sammanföra flera hanar tillsammans. Hanar och honor skiljer sig annars inte speciellt åt i behov eller lukt.

Två vuxna hanar kan ibland vara svåra att sätta ihop men en äldre hane som sätts med en ung hane är sällan något problem. Honor brukar vara relativt okomplicerade att sätta ihop med andra honor oavsett ålder och går också att hålla i större grupper.

Okastrerade hanar och honor ska däremot aldrig bo permanent ihop! Det är dock möjligt att kastrera en hane för att ha ihop med en eller flera honor. En kastrering innebär däremot inte att hanens beteende gentemot andra hanar ändras. En kastrering är inte heller ett riskfritt ingrepp. Vänd dig till en kunnig smådjursveterinär.

Vilken ras?

Marsvinsraserna skiljer sig lite åt temperamentsmässigt. Vissa raser anses generellt lugnare medan andra påstås vara mer aktiva och påhittiga. Men framför allt är det väldigt individuellt och det säkraste är förmodligen att se till att få träffa marsvinen innan köp om man är ute efter ett speciellt temperament. Är man osäker på vilken ras man tycker bäst om är utställningar ett jättebra ställe att ta reda på det på. Där finns alltid många olika raser och varianter presenterade och det är dessutom ett utmärkt tillfälle att få kontakt med uppfödare av de raser som man är intresserad av.