5 snabba marsvinsfakta

  1. Marsvin vill leva ihop med kompisar!
  2. Minst 80% av marsvinets kost ska bestå av hö.
  3. Marsvin behöver äta färska grönsaker dagligen för att få i sig c-vitamin.
  4. Marsvin ska ALDRIG ha salt- kalk- eller mineralstenar.
  5. Tänk efter innan du avlar!

Mer utförligt…

  1. I naturen lever marsvin i mindre flockar och att leva ensam mår marsvin dåligt av. Honor vill gärna bo i flock medan hanar vanligtvis vill ha en kompis. Hanflockar är sällan ett bra alternativ. För att fler än två marsvinshanar ska kunna bo ihop krävs mycket stora ytor och vi rekommenderar inte att ha flera hanar ihop om du inte är mycket van vid marsvin. En kastrerad hane trivs utmärkt med en eller flera honor och kan ha en lugnande effekt på flocken.

    Enligt svensk djurskyddslagstiftning måste marsvin leva med minst en artfrände, alltså ett annat marsvin. Att låta marsvin bo ihop med kaniner är inte att rekommendera av flera anledningar. Till exempel bär kaniner på en bakterie som heter Bordetella bronchiseptica som är ofarlig för kaniner men skadlig för marsvin.
  2. Marsvin ska alltid ha tillgång till hö av bra kvalitet. Ett bra hö luktar gott, är tort och är grönt. Det billigaste höet köps i bal direkt från bonde och är ofta av bra kvalitet. Leta t.ex. på Blocket efter höbalar till salu. Om du inte har några bönder i närheten kan du fråga i din närmsta djuraffär om de kan beställa in balar, det är ofta möjligt. Om du inte har möjlighet att ha en hel bal hemma är hö från djuraffär ofta av bra kvalitet men dyrare än bal från bonde. De små påsarna hö som säljs i mataffärer är ofta av sämre kvalitet.

    Höet ska serveras direkt på burgolvet, inte i höhäck eller ”höboll”. Höhäck och höboll bidrar till ett onaturligt rörelsemönster och marsvinet kan skada sig. Dessutom tycker många marsvin om att gömma sig i höet!
  3. Marsvin kan inte producera eget c-vitamin och behöver alltså en c-vitaminrik kost. Det bästa för marsvinen är att få äta färska grönsaker som broccoli, selleri, morötter, kål och paprika. Sommartid kan de äta gräs och blad utifrån. C-vitamintillskott är inte något som vi rekommenderar.
  4. Salt-, kalk- och/eller mineralstenar kan göra marsvin sjuka. Marsvin riskerar sjukdomar som urinsten och njurproblem om de får i sig för mycket salt, kalk och/eller mineraler.
  5. Att ta en marsvinskull är tyvärr ganska riskabelt för både honan och ungarna. Det är viktigt att innan man sätter ihop en hane och en hona, skaffa sig kunskaper om marsvin och om avel, samt att tänka efter både en och två gånger i förväg. Har du möjlighet att göra plats för allihop hemma, om de inte blir sålda? 
    Den som ska avla bör ha goda kunskaper om marsvin och veta hur de normalt beter sig, för att kunna känna igen avvikande beteenden som kan tyda på att något är fel. Om något skulle gå fel behöver man ofta agera snabbt för att kunna rädda honan. En bra väg in om man är intresserad av avel är att knyta kontakter med andra uppfödare. Börja med den uppfödare som du köpt dina marsvin av och be om råd därifrån. Se till att du har minst en erfaren uppfödare som du kan vända dig till med frågor.