Bada marsvin

Är man utställare så badar man regelbundet sina marsvin oavsett om de tävlar i pet- eller rasklass. Detta gör man inte bara för att de ska vara ren utan också för att minska olika smittor. Men även marsvin som inte deltar i utställningar kan behöva ett bad då och då.

I det vilda lever marsvin som betesdjur och är ständigt i rörelse, de bygger inte bon och hålor själva och stannar aldrig så länge på ett ställe. Dagg och regn med mjukt pH-värde sköljer igenom deras pälsar med jämna mellanrum och varma vindar blåser den fluffig igen, så att luften kan cirkulera nära huden och fukt och svamp inte får gro.

Marsvin mår bra av att bli rena, se bara till att torka dem ordentligt och att de inte fryser. Här kommer några tips med steg-för-steg bilder för att göra badet så behagligt som möjligt för ditt marsvin:

Marsvin har högre kroppstemperatur än människor och vill inte bada i för kallt vatten. Kring 40 grader brukar vara lagom och det känns varmt mot din hud, inte ljummet.

1.
En liten handduk eller trasa kan vara skönt att stå på, så man inte halkar runt.

2.
Verkar marsvinet stressat och inte vill stå stilla brukar det hjälpa att få vila med framtassarna på din ena hand, medan du jobbar med den andra. Då känns det inte som att man ska hamna under vatten.

3.
Marsvin ska inte andas in vatten och schampo pga risk för lunginflammation, men är badet för att motverka svamp och ohyra kan man inte hoppa över huvudet helt eftersom ringorm och static lice trivs här. Att dränka en bomullspad och försiktigt blöta ner ansiktet med är ett bra tips. Tvätta även öronlapparna försiktigt så det inte rinner ner vatten i örongångarna som kan orsaka inflammation.

4.
Schamponera marsvinet noga enligt instruktioner på flaskan. De flesta schampon ska verka några minuter. Marsvin och hundar har samma syrabalans på huden, så ett hundschampo kan man sällan gå fel med. Schampon för människor, hur babymilda de än påstås vara, har fel pH-värde. Läs gärna mer om olika schampon här: Klick

5.
För att marsvinet inte ska frysa under tiden kan man täcka över vasken så att den varma fukten stannar kvar.

6.
Skölj noga. Är vattentemperaturen skön och det är lugnt runtomkring brukar de flesta marsvin tycka det är helt okej att sköljas av i olika vinklar, men undvik alltid att lägga ett marsvin helt på rygg då det är mycket obehagligt för dem. Det går lika bra att skölja magen vertikalt.

7.
Frottera marsvinet med en handduk så torrt det går. Detta brukar uppskattas och marsvinet sätter gärna igång och hjälper till med att putsa sig.

8.
Sommartid eller om det är över 23 grader varmt i rummet behöver inte marsvinet fönas torrt. Vissa strävhåriga raser med mycket tätbevuxen päls (t.ex. teddy och rex) behöver dock alltid fönas torra ända in till huden för att undvika svamp och mjäll. Mellanläget på både värme och luftstyrka brukar vara bäst, använd inte bara kalluft. Det viktigaste är att man alltid har en hand någonstans mellan fönen och marsvinet så att man känner om det bränns.